Informatica is een van de pijlers van onze samenleving. De faculteit Informatica heeft daarom een bijzondere plicht om diensten te verlenen aan de maatschappij.
Concreet bestaan deze diensten uit het creëren van synergieën tussen onderzoekers en industrie, betrokkenheid bij een partnerschap met de regering van de Federatie Wallonië-Brussel en het ter beschikking stellen van kennis en knowhow.
Synergieën tussen onderzoekers en industrie
De Infopole is gepositioneerd binnen de logica van centres of excellence. Met dit in gedachten is het de bedoeling om de beschikbare academische en industriële vaardigheden samen te brengen in een centre of excellence op het gebied van publieke en private managementinformatie- en communicatiesystemen.
Het CETIC (Centre of Excellence in ICT) is een centrum voor toegepast onderzoek op het gebied van software engineering en elektronische systemen. Het is een verbindingsorgaan voor de overdracht van technologie tussen universitair onderzoek en bedrijven. CETIC werd opgericht door de Universiteit van Namen, de UCL en de FPMs. Het krijgt financiële steun van het Waals Gewest en de Europese Unie. De faculteit Informatica is een actief lid van CETIC en ontwikkelt projecten op het gebied van softwarekwaliteit, certificering, specificaties en complexe gegevensmigratie.
Betrokkenheid bij het programma "Brevets de management public
Deze betrokkenheid bestaat uit de deelname aan het onderwijs in het kader van de 'Brevets de management public'. Voorzien door de Regering van de Federatie Wallonië-Brussel, wordt het brevet de management public - interuniversitaire - aangeboden aan alle kandidaten voor de toekenning van een mandaat in het kader van het Ministerie van de Franse Gemeenschap en bepaalde instellingen van openbaar nut die ervan afhangen.
Deelname aan de leerstoel e-overheid
De faculteit Informatica is betrokken bij het Chair of e-Government, en biedt de publieke sector onafhankelijke expertise in recht en informatica voor vraagstukken op dit gebied, door middel van consultancy, training en wetenschappelijke onderzoeksopdrachten.
Deelname aan de EduCoNum Leerstoel
De faculteit Informatica is betrokken bij de EduCoNum-leerstoel, gericht op het ondersteunen van onderzoek met betrekking tot de digitalisering van onze samenleving en het opleiden van burgers en werknemers over digitale media en technologieën.
Betrokkenheid bij wetenschappelijke outreach
Computerwetenschap is tegenwoordig een integraal onderdeel van de wetenschappelijke cultuur die nodig is om de wereld om ons heen te begrijpen. Daarom is de faculteit Informatica betrokken bij wetenschappelijke outreach-activiteiten (wetenschappelijke evenementen, openbare lezingen, leermiddelen, filmdebatten, enz.) Met deze activiteiten wil de faculteit Informatica informeren, nieuwsgierigheid opwekken, universitaire kennis populariseren ... en ook de vermeende drempels voor toegang tot de universiteit wegnemen!
Bewustmaken van genderkwesties
Het informeren, bewustmaken en verbeteren van de perceptie van STEAM-studies, en in het bijzonder informatica-studies, onder "meisjes" is een uitdaging die de faculteit Informatica moet aangaan. De inclusie van iedereen in de digitale ontwikkeling van onze samenleving is essentieel.
Betrokkenheid bij levenslang leren
De bijscholing is een aanvulling op de initiële opleiding. De faculteit Informatica zet zich in voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio's door het organiseren van een aantal opleidingen (die leiden tot diploma's of certificaten) gericht op een volwassen publiek.
Deelname aan verschillende wetenschappelijke organen
Leden van de faculteit Informatica worden regelmatig gevraagd om deel te nemen aan publicatiecommissies van tijdschriften, commissies voor het organiseren van conferenties, leescommissies voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften en nationale en internationale commissies (FNRS, FWO, EU ...).