De faculteit Informatica is via haar docenten en onderzoekers internationaal zeer actief: internationaal erkende onderzoeksgroepen, de organisatie van onderzoeksseminars waarvoor wetenschappers van andere universiteiten worden uitgenodigd om nieuwe onderzoekshorizonten te bevorderen, de mobiliteit van onze onderzoekers, die al begint bij het begin van hun proefschrift wanneer ze naar het buitenland reizen om deel te nemen aan internationale conferenties.
Internationale studentenmobiliteit is een integraal onderdeel van het programma. Studenten in het 2e jaar van de Master 120 in Computer Science lopen vier maanden stage (in verband met het proefschrift) buiten de universiteit, meestal in het buitenland (Europa en daarbuiten). Ze worden ontvangen door een bedrijf, laboratorium of onderzoekscentrum.
Internationaliteit is ook een kenmerk van de cursussen door lessen die worden gegeven door internationale gastprofessoren of als onderdeel van een Francqui-leerstoel.
- Francqui leerstoel 2021-2022
"Gedistribueerde systemen - Het volgende niveau", professor Schahram Dustdar, Distributed Systems Group, TU Wien, Oostenrijk.
Omdat mensen, objecten, software en AI steeds meer deel gaan uitmaken van de wirwar van gedistribueerde systemen, staan systeemingenieurs en onderzoekers voor nieuwe uitdagingen. In deze lezing analyseerden we de rol van IoT, Edge en Cloud, en AI in de co-evolutie van gedistribueerde systemen voor het nieuwe decennium. We identificeerden de uitdagingen en bespraken een routekaart die deze nieuwe gedistribueerde systemen moeten aanpakken. We hebben nader bekeken hoe een cyberfysisch weefsel zal worden aangevuld met de operationalisering van AI om end-to-end transparante gedistribueerde systemen mogelijk te maken.
- Francqui leerstoel 2018-2019
"Preventief debuggen: van test tot reparatie en terug", professor Yves Le Traon, Interdisciplinair centrum voor veiligheid, betrouwbaarheid en vertrouwen, Universiteit van Luxemburg.